(Siste)

Har du et eller flere spann med maling stående som du vil bruke igjen når våren kommer, er regelen enkel: Hold den frostfri.

– Sett malingen et sted der det ikke er fare for at den fryser. I teorien finnes det noen malinger som tåler frost bedre enn andre, og det er som regel oppgitt med et symbol bakpå spannet, men i praksis har ingen malinger godt av å fryse. Det sier Thor Ingar Røneid, teknisk servicesjef hos Butinox.

Grunnen til at maling skal holdes frostfri, er enkel.

– Vanntynnede produkter, som veldig mye maling er i dag, blir helt ødelagte hvis de fryser. Så de må tas inn, hvis ikke er de ubrukelige når våren kommer. Bindemidlene ødelegges, og om det i det hele tatt går an å røre i malingen igjen, så vil du ikke få noe godt resultat, forklarer Røneid.

Han anbefaler å sette malingen et sted der det er mellom 10 og 20 grader.

– Det er god lagringstemperatur. Det bør ikke være for varmt heller, påpeker han.

I tillegg til å sette malingen inn i riktig temperatur, bør du sørge for at lokket er tett.

– Trykk det på så godt du klarer. Du kan også tette igjen med teip. Et gammelt triks for den som tør, er å sette hele spannet opp ned. Men da må du selvfølgelig være ekstra forsiktig, sier Røneid til ifi.no.

– Hvis det er et plastspann, så kan du teste om det er skikkelig på ved å trykke på lokket og løfte opp litt på kanten. Da vil du høre om det slipper ut luft, og da vet du at det er tett. Så kan du trykke det godt ned igjen, tipser Roger Fridheim, malermester og teknisk support-konsulent hos Flügger.

Maling du ikke skal bruke igjen, eller som er for gammel, bør du rydde bort.

– Få bort det som bare tar plass. Jo fullere spannet er, jo lengre kan det lagres. Er det veldig lite maling igjen, og du ikke vet om du skal bruke det igjen, er det ikke noe stort poeng å ta vare på det. Kjør restene til en miljøstasjon, anbefaler Thor Ingar Røneid. (ANB)