(Romerikes Blad)

Hvert år gir Oslo kommune et juletre i gave til London by. Årets grantre fra Østmarka er felt et kort steinkast fra Mariholtet sportsstue, et kjent og kjært turmål for mange romerikinger. På andre siden av Nord-Elvåga ligger nemlig Lørenskog.

Treet skal nå fraktes til Trafalgar Square i Londoon.

– Treet er et symbol på at vi trenger hverandre og må være der for hverandre. Gaven til Londons innbyggere er valgt ut og gitt med mye kjærlighet og mye omtanke. Jeg håper den blir tatt imot som et symbol på vennskap, solidaritet, håp og fred, sier Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) i en pressemelding.

Både hun og Lord Mayor of Westminster, Andrew Smith, deltok på seremonien ved fellingen tirsdag.

På Facebook-siden sin skriver Bymiljøetaten i Oslo at treet ble valgt ut allerede i september, i konkurranse med trær fra både Sørkedalen og Lillomarka. Kommunen opplyser at treet allerede for fem år siden ble utpekt som en potensiell kandidat til å bli London-gran. De siste årene har det derfor blitt ekstra stelt med og jødslet. Treet er 70 år gammelt, veier ca to tonn, og er 22 meter høyt.

Mattilsynet har sjekket treet for barkebiller og andre sykdommer, og konkludert med at det er friskt. Grana skal settes opp og julelysene tennes på Trafalgar Square torsdag 2. desember.

Tradisjonen med norsk julegran til London ble etablert i 1947 som takk til det britiske folk for hjelp til Norge under krigen. Hvert år siden har en høyreist gran blitt hogd i Oslos skoger rundt midten av november og skipet over Nordsjøen.