(Romerikes Blad)

«Hund uten grav» er tittelen på boken. Damhaug kan røpe at flere tidligere karakterer spiller en viktig rolle i hans nye bok, blant annet forsvarsadvokaten Fred Rivers fra boken «Glasshjerte». Likevel legger han til at bøkene helt fint kan leses selvstendig.

– Den nye boken er ikke en oppfølger til tidligere bøker, forteller Damhaug.

Slik presenterer Cappelen Damm boken:

«I den sterke thrilleren Hund uten grav dras leseren inn i en verden der vold og hevn truer, men der også omsorg og forsoning er mulig.

Gina Witt, feminist og tv-kjendis, beundres og hates for sitt aktualitetsmagasin på NRK. En episode om overgrep får fatale følger, og kort etter blir den omstridte programlederen funnet drept i søsterens hjem.

Den tidligere stjerneadvokaten Fred Rivers får vite at det var datteren hans Silje som kom hjem og fant den drepte – og at drapet har en uhyggelig likhet med det han for tolv år siden selv ble dømt for. Han blir ikke kvitt tanken på at også Silje kan være i fare.»

– Moro

– Du har tidligere brukt Lørenskog og Romerike som sted for handlingene i dine krimbøker. Kan du si noe om du gjør dette i den nye boken?

– Det meste av handlingen foregår i Oslo, men underveis havner noen av karakterene både i Lørenskog, Lillestrøm og Nittedal, sier Torkil.

– Hvordan får du ideer til hva du skal skrive om?

– Ideer kommer fra overalt, alt fra ting jeg selv opplever og hører, og det jeg leser i aviser er veldig viktig. Ellers får jeg inspirasjon fra andre bøker jeg leser.

– Kan du si noe om den internasjonale responsen du har fått på bøkene dine?

– Jeg tror bøkene har kommet ut i 14–15 land. Det er alltid moro å få respons på bøker oversatt til andre språk. Det er gøy å se at det er noe i bøkene som treffer.

– Du har bakgrunn som lege og psykiater. Hvordan får du nytte av det i jobben som forfatter?

– Jeg har alltid nytte av mine egne erfaringer som lege og psykiater, men som jeg alltid påpeker, skriver jeg aldri om pasienter jeg har hatt i behandling. Jeg bryter ikke taushetsplikten, og heller ikke det tillitsforholdet som må være mellom lege og pasient. Men jeg har jo lært mye av å snakke med mennesker og prøve å forstå deres historier, og det de sliter med.

– Hva bør leserne dine glede seg mest til med den nye boken?

– Dette er en spenningshistorie som også handler om hva som skjer mellom mennesker i samfunnet vårt og kulturen vår. Jeg tror leseren vil finne ting som kan være verdt å tenke over. Om jeg har lykkes, kan leseren glede seg til denne kombinasjonen av spenning, og noe som er verdt å tenke over underveis.

Vant anerkjent pris to ganger

Damhaug fikk tildelt Rivertonprisen – årets beste norske krimlitterære arbeid, for første gang i 2011 med boken «Ildmannen». Fem år senere ble han igjen årets beste norske krimforfatter med «En femte årstid».

Damhaug er en av sju norske krimforfattere som har mottatt prisen to ganger.