(Romerikes Blad)

Laila Mikalsen fra Rælingen er tante til Oscar, som går på tilrettelagt linje på en videregående skole på Romerike. Der er han den eneste som er russ i år, og da er det ikke enkelt å bli involvert i russefeiring.

– Hans største drøm er å være russ, og da vil jeg gjøre mitt ytterste for at drømmen skal bli oppfylt, sier Mikalsen.

Hun er ganske sikker på at det også er andre ungdommer som av ulike grunner står i fare for å gå glipp av russetiden. Enten fordi man går på tilrettelagt tilbud og ikke har noen å være russ sammen med, eller av andre årsaker.

(Saken fortsetter under bildet)

«Livets bil»

Mikalsen ble inspirert av Romerikes Blads artikkel om at ekskludering og utenforskap i russetiden er et problem, ifølge russestyret ved Lørenskog videregående skole.

– Det poppet opp en idé hos meg om at jeg kunne fikse en russebil til Oscar og andre med samme drøm. Samboeren min driver rørleggerfirma og har sagt ja til å låne bort sin ni seters van, kjent som «livets bil». Den stiller vi gratis til disposisjon, sier Mikalsen.

Hun betaler også bensinutgiftene. Stæsjing og klargjøring av russebilen mener hun at russen må ordne med selv.

– Fra min egen russetid er det samholdet under oppussing av russebilen jeg husker best. Jeg sponser gjerne pizza til Oscar og de andre som vil være med på russebilen.

– Håper flere melder seg

Når russen skal ut og rulle bør det være med to unge voksne – sjåfør og assistent. Lailas to voksne sønner har allerede tatt på seg den oppgaven. Dermed er det plass til sju russ i «livets bil».

– Jeg har kontaktet flere skoler med tilrettelagt tilbud, men responsen har foreløpig vært dårlig. Jeg håper at en artikkel i Romerikes Blad kan hjelpe. Så langt er det bare Oscar og én til som er klare for å rulle med denne bilen. Vi håper flere melder seg. Jeg er å finne på gule sider.

(Saken fortsetter under bildet)

Lav terskel

Enten det blir to eller flere russ å finne i bilen, forsikrer Mikalsen at de skal få oppleve russetid.

– Jeg vurderer selv å hente fram russedressen min for at det skal bli flere i bilen, men det er nok artigere for Oscar om bilen fylles opp av jevnaldrende, ler Laila Mikalsen.

Hun legger til at det vil være lav terskel for å bli med på denne russebilen.

– Hvis en russ trenger skyss, er det bare å si ifra. Man trenger ikke å binde seg som fast medlem.

– Skal garantert til Tryvann

«Russegeneralen» jobber fortsatt i kulissene og kommer til å sjekke hvor det er russearrangementer, slik at Oscar & Co. også får oppleve det.

– Bilen skal garantert ta en tur til Tryvann – om det er treff der. Jeg har også merket meg at russestyret på Bjørkelangen jobber for å lage et lokalt samlingspunkt. Russetoget på 17. mai skal Oscar og hans venner selvsagt også få med seg.

Mikalsen oppfordrer også andre foreldre til å ta grep for at flere skal oppleve russefeiring.

– Det er generelt mange ensomme ungdommer, og slik er det nok også blant årets russ, sier Laila Mikalsen, som oppsummerer med at hennes prosjekt har tre faser.

Fase 1 er oppussing, fase 2 er rulling og fase 3 er varige vennskap.